Hoppa till sidans innehåll

Simlinjens nivåer/grupper


         Anmälan påKanslietOnline se startsdan , öppnar 10 aug.

Nivåer - Grupper
Lilla Simlinjen har verksamhet för barn mellan 2-15 år. Vi har olika nivåer med grupper från Minisim till Teknik. Alla våra grupper ligger på söndagar utom två Baddargrupper på tisdagar.  En lektion pågår mellan 35 och 60 minuter  beroende på nivå. Alla kurser kostar 800 kr/termin exkl. medlemsavgift 100kr/kalenderår för 12 tillfällen. Läs mer om varje nivå nedan:

Minisim

Nivåbeskrivning / Mål  
För  barnen i åldern 2 – 4 år är målet är att barnen ska bli trygga i vattnet, lära sig att lita på vattnet och förstå dess bärighet samt kunna ta sig fram själva. Vi jobbar i grupp med olika övningar som anpassas efter gruppen samt att föräldern gör övningar individuellt med sitt barn. Alla barn är olika och utvecklas i olika takt så all undervisning ska vara kravlös och rolig. Det blir mycket plask och bus i dessa grupper!  En anhörig måste alltså vara i vattnet och hjälpa barnet öva på vad en ledare föreslår.
Märkesmål -  inga

Baddaren

Nivåbeskrivning / Mål: Baddaren blå/gul. Ge barnet vattenvana och förberedelser att deltaga i simskola.   Vi övar på momenten hoppa, doppa, glida och blåsa ut luft under vattnet och testar crawl- och ryggbenspark  samt bröstbentag med hjälpmedel.

Förkunskaper: Våga bada  utan vårdnadshavare/vuxen. Minst 4 år.
Märkesmål: 

Baddaren blå och Baddaren gul»
  

 Bläckfisken

Nivåbeskrivning
Bläckfisken är en nybörjarnivå för barn med vattenvana, d.v.s. som inte har problem med att doppa hela huvudet eller få stänk i ansiktet. Även i Bläckfisken varvas lek med vattenvaneövningar och vi tränar på att flyta och simma de olika simsätten: crawl, ryggsim och bröstsim.  Att ligga rätt i vattnet är en viktig del barnet ska lära sig här. Vi arbetar också med att barnen ska känna sig trygga ute i stora bassängens djupa del.  Där ska de våga hoppa själva och lära sig glida i magläge med frånskjut och utblås med ansiktet i vattnet.

Förkunskaper: Motsvarande Baddaren gul -  kunna doppa huvudet, bubbla, glida och hoppa från kanten på djupt vatten 

Målsättning:  - kunna flyta i ryggläge och därefter rotera över till magläge utan att röra botten samt kunna simma 5 meter crawl / ryggsim  / bröstsim på grunt vatten.
Märkesmål 
 Sköldpaddan och Bläckfisken »

Pingvinen

Nivåbeskrivning: I Pingvinen fortsätter vi att öva på att flyta och simma och starta med frånskjut.  I Pingvinen tränar vi på simsätten crawl och ryggsim samt något bröstsim både på grunt och djupt vatten. I Pingvinen börjar dykning från kanten introduceras.

Förkunskaper: Motsvarande Bläckfiskmärket - kunna simma 5 meter ryggsim, crawl  och ev. bröstsim. För att börja i nivå Pingvinen ska barnet vara helt vattenvant. Med vattenvana menar vi att barnet är bekväm med huvudet under vattnet och kan röra sig obehindrat i bassängen. 

Målsättning:  Hämta föremål från botten med båda händerna på grunt vatten, flyta 10 sekunder på djupt vatten och hoppa i från kant på djupt vatten. Samt kunna simma 10 meter ryggsim, crawl och ev. bröstsim på djupt vatten. Klara Pingvinen silver och Pingvinen guld.

Märkesmål:
Pingvinen silver, Pingvinen guld»    

Fisken

Nivåbeskrivning: I Fisken fortsätter barnen på ett lekfullt sätt att utveckla sina kunskaper i vattenvana och siming. Vi lägger i Fisken fokus på att förbättra barnens simteknik i bröstsim, crawl och ryggsim, då man med god simteknik sparar kraft och orkar simma "längre" sträckor. Utifrån detta är även uthållighet en central del i Fisken. I Fisken börjar fjärilsim introduceras. 

Förkunskaper: Motsvarande Pingvinen guld - kunna simma minst 10 meter crawl, ryggsim och  ev. bröstsim på djupt vatten.

Målsättning: Kunna simma 50 meter crawl/ bröstsim 25 meter bröstsim/crawl och 25 meter ryggsim på djupt vatten, flyta 1 minut eller tio meter samt dyka från kanten på djupt vatten. Ta Silverfisken, Guldfisken och Järnmärket.

Märkesmål:
Fisken silver,    Fisken guld och Järnmärket» 
     

Hajen

Nivåbeskrivning:
I Hajen tränas simteknik och uthållighet i alla simsätt. Vi tränar även på att flyta, dyka och glida med frånskjut, streamline. I Hajen går de djupare in på simsättet fjärilsim samt andningsteknik i crawl och bröstsim, här introduceras också starter och vändningar. Under ett tillfälle testar vi på klädsim samt lär oss om livräddning, bad- båt- och isvett. 

Förkunskaper: Motsvarande Järnmärket - kunna simma 50 meter bröstsim/crawl, 25 meter crawl/bröstsim samt 25 meter ryggsim. 

Målsättning: Simma 200 meter varav 50 meter på rygg* samt 100 meter crawl, 100 meter ryggsim och 100 meter bröstsim. Ta Bronsmärket, Hajen Brons, Hajen Silver och Hajen guld. 

* Definitionen för simkunnighet: "Simkunnig anses den vara som kan falla i vattnet, få huvudet under ytan och efter att åter ha tagit sig upp till ytan, kan simma 200 meter på djupt vatten varav 50 meter på rygg."

Märkesmål:
Hajen brons,          Hajen silver,          Hajen guld   och   Bronsmärket»

 
Teknik

Nivåbeskrivning / Mål
I Teknikskolan vidareutvecklas grunderna i de fyra simsätten. Målet är att få en god, grundläggande teknik. I Teknikskolan lär man sig vändningar och starter i de olika simsätten.  För att uppmuntra teknikutvecklingen finns teknikplaketter i brons, silver och guld, vilka bygger på olika teknikfärdigheter i de olika simsätten. I Teknikskolan ingår vår interna simtävling Utmanaren 2 ggr/termin, tävlingen där alla vinner!

Förkunskaper
Motsvarande Hajen guld - kunna simma de fyra simsätten,  klara simkunnighetsprovet " simma 200  meter varav 50 meter på rygg."

Märkesmål teknikplakett_brons              

Teknikplaketterna  brons,  silver,  guld»   
Protokoll  för Bronsplakett»    för  Silverplakett»    för Guldplakett»  

                    

Silvermärket»                      Guldmärket»

*Att nå samtliga märkesmål kräver betydligt fler träningstimmar i vatten än vi har möjlighet att erbjuda just  nu. Märkesmålen är därför i första hand Bronsplakett och Silvermärke de första terminerna. Tränaren anpassar dock målen efter deltagarnas nivå.*

Uppdaterad: 04 AUG 2017 12:04
Skribent: GF
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Säffle SS - Simidrott
Brosäter Ekåsen
66192 Säffle

Kontakt:
Tel: 070-2213441
E-post: This is a mailto link

Se all info