Hoppa till sidans innehåll

Vad är Simlinjen enligt SSF?


Simlinjen är Svenska Simförbundets utvecklingstrappa och visar hur en optimal och långsiktig simutveckling bör se ut baserat på erfarenhet, forskning och framtidsanalys.

 

 

Utvecklingsstadierna  SSF

Utvecklingstrappan består av åtta stadier och fungerar som ett pedagogiskt verktyg för planering av en simmares långsiktiga karriär, oavsett om han eller hon riktar in sig mot elitidrott eller motion och hälsa. Utvecklingsstadium 1 riktar sig exempelvis till verksamhet för de allra yngsta barnen (0-4 år), och utvecklingsstadium 7 riktar sig till verksamhet för vuxna simmare som valt att satsa fullt ut på simning under ett antal år.

  simlinjen lilla logo    omfattar  utvecklingsstadierna  1 - 3 ev.4

Utvecklingsstadium 1 - Vattenvana och aktiv start 0-4 år

Utvecklingsstadium 1 riktar sig till verksamhet för de allra yngsta barnen och deras föräldrar. Fysisk aktivitet är nödvändigt för en hälsosam utveckling av barn och påverkar bland annat kognitiv förmåga, koordination, generella motoriska färdigheter, känslor, fantasi, självkänsla, självförtroende och sociala färdigheter.
 
(Babysim)

 MINISIM

 Mer info om Utvecklingsstadium 1

Utvecklingsstadium 2 - Lekfull siminlärning och rörelseglädje 4-8 år

Utvecklingsstadium 2 riktar sig till verksamhet för barn från cirka 4-8 års ålder, som genom målrelaterade lekar utifrån barnets egna förutsättningar läs sig de elementära grunderna i de fyra simsätten med slutmålet att bli simkunnig. Verksamheten innehåller roliga, utmanande och progressiva övningar, både i vatten och på land.


 SIMSKOLA   Grupper:  Klicka på önskad grupp
 
 Baddaren»        Bläckfisken»       Pingvinen»

 Fisken»            Hajen»                 


En översikt från Baddaren till Hajen»   (Sköldpaddan saknas där)

Mer info om Utvecklingsstadium 2


Utvecklingsstadium 3 - Teknikinlärning och fysisk aktivitet 7-11/12 år

Utvecklingsstadium 3 riktar sig till verksamhet för barn i cirka 7-12 års ålder, som genom målrelaterade lekar och övningar vidareutvecklar grunderna i de fyra simsätten utifrån varje individs egna förutsättningar, men slutmålet att kunna tävla alternativt ta simmärken och simma för välmående. I detta utvecklingsstadium inleds guldåldern för att utveckla motoriska färdigheter. Det är därför viktigt att så många barn som möjligt nu inte bara lär sig olika simfärdigheter, utan också att de får så stor variation av aktiviteter som möjligt.

TEKNIKSKOLA   Grupper  -   Teknik»   

Teknikskolan är målet att lära sig tekniken i de fyra simsätten. Barnen får lära sig vändningar och starter i de olika simsätten. För att uppmuntra teknikutvecklingen finns teknikplaketter i brons, silver och guld, vilka bygger på olika teknikfärdigheter i de olika simsätten.

Mer info om Utvecklingsstadium 3      och 4  se nedan

 


Utvecklingsstadium 4 - Lära sim simträning 9/10 år - 12/13 år

Utvecklingsstadium 4 riktar sig till barn från cirka 9 – 10 år och upp till att puberteten inleds. När tillväxtspurten har påbörjats och simmaren har uppnått en social, kognitiv och emotionell mognad är simmaren redo för nästa stadium. Under utvecklingsstadium 4 fortsätter guldåren för utveckling av motoriska färdigheter. Därför bör möjligheterna till inlärning och utveckling av motoriska färdigheter såväl på land som i vatten fortsätta att prioriteras. Detta sker bäst genom fortsatt lekfulla övningar och varierande simträning. Under detta stadium ökar tävlandet, framför allt utanför hemmaföreningen.

Grupper i SSS: Teknikskola,    D-Utmanargruppen,  C-Simiadengruppen    Riktlinjer för SSS tävlingsgrupper»
Mer info om Utvecklingsstadium 4

 

G.rupp i SSS:   ung  B  SUM-SIMgruppen

Utvecklingsstadium 5 - Träna och tävla 12/14 år - 15/17 år   
 Mer info om Utvecklingsstadium 5           
Grupp i SSS:   ung.   A   Mästerskapsgruppen
Utvecklingsstadium 6 - Träna för att prestera 15/17 år och uppåt 
Mer info om Utvecklingsstadium 6  
             
Utvecklingsstadium 7 - Träna för att nå full potential/vinna 17/19 år och uppåt

Mer info om Utvecklingsstadium 7                  A

 

Utvecklingsstadium 8 - Simma hela livet 13 år och uppåt

Mer info om Utvecklingsstadium 8                  Motion»

 

Uppdaterad: 21 AUG 2017 18:08 Skribent: GF

Postadress:
Säffle SS - Simidrott
Brosäter Ekåsen
66192 Säffle

Kontakt:
Tel: 0725408917
E-post: This is a mailto link

Se all info