Simskola

       Kontakt: simskola@saffless.se

Nivåer - Grupper      
Simskolan har verksamhet för barn mellan 4-14 år. Vi har olika nivåer med grupper från Baddaren till Teknik.  En lektion pågår mellan 30 och 50 minuter beroende på nivå. Alla simskolekurser kostar för 12 tillfällen 900 kr/termin exkl. medlemsavgift 100kr/kalenderår. Läs mer om varje nivå nedan:
Simmärken i SSS»    Samtliga märkesprotokoll»   Vattenvanefilmer» 


Minisim

Nivåbeskrivning / Mål
För  barnen i åldern 2 – 4 år är målet är att barnen ska bli trygga i vattnet, lära sig att lita på vattnet och förstå dess bärighet samt kunna ta sig fram själva. Vi jobbar i grupp med olika övningar som anpassas efter gruppen samt att föräldern gör övningar individuellt med sitt barn. Alla barn är olika och utvecklas i olika takt så all undervisning ska vara kravlös och rolig. Det blir mycket plask och bus i dessa grupper!  En anhörig måste alltså vara i vattnet och hjälpa barnet öva på vad en ledare föreslår.
Märkesmål -  inga

Baddaren

Nivåbeskrivning / Mål: Baddaren blå/gul. Ge barnet vattenvana och förberedelser att deltaga i simskola.   Vi övar på momenten hoppa, doppa, glida och blåsa ut luft under vattnet och testar crawl- och ryggbenspark  samt ev. bröstbentag med hjälpmedel.

Förkunskaper: Våga bada  utan vårdnadshavare/vuxen. Minst 4 år.

Märkesmål: 
Baddaren blå och Baddaren gul»

Protokoll»

 

 

Bläckfisken

Nivåbeskrivning
Bläckfisken är en nybörjarnivå för barn med vattenvana, d.v.s. som inte har problem med att doppa hela huvudet eller få stänk i ansiktet. Även i Bläckfisken varvas lek med vattenvaneövningar och vi tränar på att flyta och simma de olika simsätten: crawl, ryggsim och bröstsim.  Att ligga rätt i vattnet är en viktig del barnet ska lära sig här. Vi arbetar också med att barnen ska känna sig trygga ute i stora bassängens djupa del.  Där ska de våga hoppa själva och lära sig glida i magläge med frånskjut och utblås med ansiktet i vattnet.

Förkunskaper: Motsvarande Baddaren gul -  kunna doppa huvudet, bubbla, glida och hoppa från kanten på djupt vatten 

Målsättning:  - kunna flyta i ryggläge och därefter rotera över till magläge utan att röra botten samt kunna simma 5m crawl och 5m ryggsim  på grunt vatten.
Märkesmål 
 Sköldpaddan och Bläckfisken »         Protokoll»

Pingvinen

Nivåbeskrivning: I Pingvinen fortsätter vi att öva på att flyta och simma och starta med frånskjut.  I Pingvinen tränar vi på simsätten crawl och ryggsim samt något bröstsim både på grunt och djupt vatten. I Pingvinen börjar dykning från kanten introduceras.

Förkunskaper: Motsvarande Bläckfiskmärket - kunna simma 5 meter ryggsim, crawl  och ev. bröstsim. För att börja i nivå Pingvinen ska barnet vara helt vattenvant. Med vattenvana menar vi att barnet är bekväm med huvudet under vattnet och kan röra sig obehindrat i bassängen. 

Målsättning:  Hämta föremål från botten med båda händerna på grunt vatten, flyta 10 sekunder på djupt vatten och hoppa i från kant på djupt vatten. Samt kunna simma 10 meter ryggsim, crawl och ev. bröstsim på djupt vatten. Klara Pingvinen silver och Pingvinen guld.

Märkesmål:
Pingvinen silver, Pingvinen guld»          Protokoll»   

Fisken

Nivåbeskrivning: I Fisken fortsätter barnen på ett lekfullt sätt att utveckla sina kunskaper i vattenvana och simning. Vi lägger i Fisken fokus på att förbättra barnens simteknik i bröstsim, crawl och ryggsim, då man med god simteknik sparar kraft och orkar simma "längre" sträckor. Utifrån detta är även uthållighet en central del i Fisken. I Fisken börjar fjärilsim introduceras. 

Förkunskaper: Motsvarande Pingvinen guld - kunna simma minst 10 meter crawl, ryggsim och  ev. bröstsim på djupt vatten.

Målsättning: Kunna simma 50 meter crawl/ bröstsim 25 meter bröstsim/crawl och 25 meter ryggsim på djupt vatten, flyta 1 minut eller tio meter samt dyka från kanten på djupt vatten. Ta Silverfisken, Guldfisken och Järnmärket.

Märkesmål:
Fisken silver,    Fisken guld
och Järnmärket»             
 
Protokoll silverfisken»     Protokoll guldfisken»